Udlandsrejser

Når du skal på rejse til lande, hvor du skal have vaccination, malariaforebyggelse eller anden medicin, kan du bestille tid til rådgivning hos en af vores sygeplejersker herom.For at give dig den bedste service kan vi ikke tilbyde at give dig denne information telefonisk.Du skal være opmærksom på at sygesikringen ikke dækker udgift til hverken konsultation eller vaccinen/medicinen.
( se særskilt prisliste )Vi har de fleste vacciner på lager. I enkelte tilfælde kan vi dog være nødt til at bestille netop din vaccine hjem til senere injektion.Før konsultationen kan du gå ind på http://www.vaccination.dk/Rejsemål/ og benytte søgefunktionen der og få et indtryk af, hvad du bør tænke på. Medbring vaccinationskort.

Generelle rejseråd:Nedenfor kan du læse om forskellige sygdomme og tilstande, som man kan pådrage sig i forbindelse med udlandrejser

Dengue Feber Dengue feber er en virusinfektion som overføres af den samme type myg som overfører gul feber. Myggen stikker primært lige omkring solopgang og solnedgang.
Der findes 4 typer Denguefeber. Når man får sygdommen første gang, vil symptomerne være som en svær influenza, med høj feber, muskel- og ledsmerter og hovedpine. Sygdommen vare ca. 5-7 dage. Man er derefter livsvarigt immun overfor denne type Denguefeber, og ligeledes immun overfor de andre 3 typer i ca. 6 mdr.
Hvis man på en senere rejse igen pådrager sig dengue feber med en af de andre typer, stiger risikoen for komplikationer med 10-20%. Komplikationerne er spontane blødninger p.g.a påvirkning af blodpladerne, som falder til et niveau, hvor man har svært ved at koagulere.
Der findes ingen vaccination eller forebyggende medicinsk behandling.Det er meget vigtigt at anvende myggebalsam med DEET eller Autan. som forebyggelse omkring solopgang og solnedgang.
Diarre Rejsediarre er meget hyppigt forekommende på rejser til exotiske områder. Nogle områder er værre end andre, og jo mere primitivt man rejser, jo større risiko er der for at pådrage sig en omgang diarre. Generelt må man sige, at man skal tænke sig godt om før man spiser og drikker lokal mad. Man bør sikre sig at maden er gennemkogt eller stegt. Frugt bør man kun spise hvis det er kogt eller skrællet.
Drik kun vand fra flaske – helst med brus – det kræver en vis teknologi at få kulsyre i vandet – kan ikke tappes fra den nærmeste hane. Vær altid opmærksom på at skruelåget er intakt.
Medbring evt. renseservietter til at rense hænderne inden man indtager føde.
Når det så alligevel går galt, bør man medbringe medicin til behandling.
En effektiv behandling er Ciprofloxacin 500 mg. (bredspektret antibiotica) indtaget som eengangsdosis sammen med 2 Imodium eller Propiden (stoppende medicin).
Paraghurt og lign. produkter har ingen beviselig effekt som forebyggelse eller behandling af rejsediarre.
Gul Feber Gul feber er en virusinfektion som overføres af myg. Sygdommen forekommer kun i Afrika og Sydamerika. En del lande uden for dette område kræver gul-feber vaccination og attest ved indrejse p.g.a. risiko for overførsel af sygdommen med smittede personer.
Det anbefales at man bliver vaccineret mod sygdommen ved rejse til disse lande. Vaccinen er effektiv og holder mindst 10 år.
Hepatitis A Hepatitis A er en virusinfektion, der overføres via inficeret mad og vand. Sygdommen forekommer i hele verden, men er ikke så udbredt i Australien, Nordamerika og Europa. Dog skal man være opmærksom på at den er forholdsmæssig hyppig i det sydlige Europa, bl.a. i Tyrkiet.
Der er to muligheder for beskyttelese: gammaglobulin som indeholder antistoffer mod heptitis A. Giver en beskyttelse omkring 60-80% og holder , afhængig af dosis 2-5 mdr. Hepatitis A vaccine (Havrix). Giver en beskyttelse på næsten 100%. Efter 1. vaccination holder vaccinen i mindst 2-3 år. Efter revaccination opnås immunitet i min. 30 år, formentlig livslang.
Børn under 2 år behøver ikke at blive vaccineret. Hvis de smittes vil sygdommen være så mild, at man næppe opdager at de er syge.
Infektion med hepatitis A medførere en livslang immunitet.
Hepatitis B Hepatitis B er en virusinfektion, der overføres via blod og sexuelt. Sygdommen forekommer i hele verden, men er ikke så udbredt i Europa, Nordamerika og Australien.
Sygdommen er mindst 100 gange som smitsom som HIV. Man skal være opmærksom på at smitten også kan overføres via inficerede kanyler, under tatovering og piercing, ligesom sikker sex med condom er et must.
Der findes en effektiv vaccine – Engerix-B. Den gives 3 gange – dag.1, dag 30 og efter 6 måneder. Efter 3. vaccination opnås en immunitet resten af livet.
Højdesyge Ved ophold I højder over 2.700 meter er der risiko for udvikling af højdesyge.
De mest almindelige symptomer på akut højdesyge er: hovedpine, søvnbesvær, kvalme, hoste , åndedrætsbesvær og træthed. Symptomerne udvikler sig i løbet af 12 til 36 timer. Man kan forebygge symptomerne ved at drikke rigelig med væske (3-4 liter i døgnet) inden ankomsten og i de første døgn . Endvidere skal man undgå fysiske anstrengelser de første døgn, og aldrig stige mere end 400-500 meter i døgnet. Blive på højden til man er akklimatiseret .
Hvis symptomerne ikke svinder, eller de forværres, er behandlingen : Nedstigning
Hvis det ikke er muligt at komme ned, kan symptomer på højdesyge behandles med Diamox 250 mg daglig. Stoffet kan også bruges som forebyggende behandling hvis man flyver direkte ind i store højder.
Vær opmærksom på at alle kan få højdesyge. Der er ingen sikker relation mellem køn, alder eller træningstilstand.
OBS! Diamox er udgået af handelen i Danmark. Rejseklinikken har fra Lægemiddel Styrelsen fået tilladelse til at udskrive Diamox. Dette indebærer, at man skal medbringe en kopi af denne tilladelse når man går på apoteket med recepten.
Japansk Hjernebetændelse Japansk Hjernebetændelse er en virusinfektion, som overføres fra inficerede dyr – grise og andefugle – via myg. Sygdommen er udbredt i Asien. I perioden fra april til oktober drejer det sig om stort set hele regionen, men fra oktober til april er der kun ringe risiko i Thailand, Burma, Laos, Cambodia, Vietnam, Kina, Japan, Indien og Nepal. Symptomerne er primært som en influenza, men sygdommen kan udvikle sig til en svær hjernebetændelse med høj dødelighed og svære hjerneskader hvis man overlever. Der er ingen behandling af sygdommen.
Det anbefales, at man bliver vaccineret ved rejse tili nævnte lande, hvis man opholder sig i landlige distrikter i mere end 3 uger.
Der gives 2 vacciner med ca. 2 ugers mellemrum. Vaccinen holder derefter i 1 år. Ved revaccination efter 1 år holder denne vaccination i 3 år.
Det er under alle omstændigheder vigtigt at man beskytter sig mod myggestik.
Jetlag Kolera er en bakteriel infektion som overføres via inficeret drikkevand.
Der er hyppigt epidemier rundt i verden. Risikoen for infektion hos en iøvrigt sund rejsende er meget ringe, og der er ingen steder i verden hvor det kræves at man er vaccineret mod kolera.
Ved længerevarende ophold i områder med epidemier, eller som sundhedspersonale der skal arbejde i disse områder, må man anbefale vaccination.
Koleravaccinen (Dukoral) giver en beskyttelse i 1-2 år.
Dukoral har også en effekt på rejsediarre, idet vaccinen virker mod koli-bakterier, som er en af de væsentligste årsager til rejsediarre. En vaccination vil give en beskyttelse på omkring 25%, og varer i 3-6 mdr.
Leishmaniasis Leismaniasis er en parsaitsygdom, overført af sandfluer. Den findes i en form som sidder i huden, men kan også angribe indre organer.
Sygdommen viser sig som sår, der udvikles uger til måneder efter man er blevet bidt af sandfluer. Ubehandlet kan sårene vare fra uger til år.
Der findes ikke vacciner eller medicin som kan forebygge sygdommen. Det er vigtigt at beskytte sig mod sandfluerne, som hovedsagelig bider i nattetimerne, men også kan være aktive i dagtimerne. Beskyttelse er primært tøj som dækker huden og myggespray indeholdende DEET.
Hvis man er smittet, findes der medicinsk behandling. Det er vigtigt at kontakte læge hvis men er blevet smittet.
Malaria Malaria er en sygdom der overføres af myg, som udelukkende stikker efter mørkets frembrud. Sygdommen forekommer i næsten alle tropiske lande, men langt de fleste tilfælde forekommer i Afrika syd for Sahara.
Man beskytter sig mod sygdommen ved at anvende myggebalsam og sove i air-conditionerede rum eller under imprægneret myggenet.
I højrisikoområder bør man endvidere tage forebyggende malariamedicin. Hvilken medicin man skal tage, afhænger at destinationen, tidl. bivirkninger af medicinen og aktuelle eller tidligere sygdomme.
Rejsediarre Rejsediarre er den hyppigste årsag til sygdom på rejse til exotiske steder. Jo mere primitivt man rejser, jo større sandsynlighed for at få diarre.
Primær forebyggelse er væsentlig. Man skal tænke sig godt om før man spiser og drikker. Man bør altid købe vand på flaske – og kontrollere at låget er intakt på den flaske man køber. Det er ok at spise frugt, man spis aldrig andet end frugt der kan skrælles.
Der kan nævnes en stribe af andre ting, man ikke bør spise, men erfaringen viser, at den rejsende har meget svært ved at overholde dette – det skal jo også være rart at rejse, og ofte er den lokale mad en stor del af rejseoplevelsen.
Generelt må man sige, at der findes ikke medicin eller andet som forebygger rejsediarre, selvom mange sværger til Fernebrancha, Gammel dansk og lígnende. Heller ikke youghurttabletter har nogen forebyggende effekt i de doser der anbefales af fabrikanterne.
Det kan være en god ide at medbringe medicin til behandling af diarre når den er opstået.
Den anbefalede behandling er 2 Imodium eller propiden taget sammen med 500 mg. Ciprofloxaxin (antibiotika) som eengangsdosis. Denne behandling vil med stor sikkerhed medføre helbredelse i løbet af et par timer.
Hvis man har fået diarre og er ved at få symptomer på dehydrering kan det anbefales at man drikker flg. væskeblanding:
1 liter kogt vand (eller vand fra flaske), tilsat 1/2 teskefuld salt og 2-3 spiseskefuld sukkerkilde: Rejseklinikken, Ordrupvej 60 4, 2920 Charlottenlund.